Stollingsmechanismen 

Als de wand van een bloedvat scheurt, moet de bloedstelpende reactie van het lichaam hierop snel, lokaal en goed gedoseerd verlopen. Snelheid is belangrijk om het bloedverlies te beperken. Het moet een lokaal fenomeen blijven want anders slibt de ganse circulatie dicht. Het moet goed gedoseerd zijn want een overdreven reactie betekent een volledig afsluiten van de bloeddoorstroming ter plekke. Het lichaam doet dit aan de hand van een aantal mechanismen en regulatiemechanismen.

Binnen het groter geheel van de stollingsmechanismen kunnen we vier verschillende delen onderscheiden: de primaire hemostase, de plasmatische stolling (secundaire hemostase), de fibrinolyse en de zgn. regulatiemechanismen. Deze laatste zijn niet echt een enkel systeem maar vormen een tegengewicht voor de andere.

 

 

image1.gif (4326 bytes)

 

 

 

De primaire hemostase en de plasmatische stolling zijn de zgn. procoagulerende delen, dwz zij verzorgen de stolling terwijl de fibrinolyse en de regulatiemechanismen een anticoagulerend effect hebben, dwz zij verstoren de stolling.

 

sa1.jpg (40537 bytes) sa2
sa3 sa4
sa5.jpg (37947 bytes)

Vorming van een stolsel door de samenwerking van de primaire hemostase en de plasmatische stolling. Eerst de vorming van een thrombocytenprop waarop de plasmatische stolling een fibrinenetwerk vormt zodat een hecht stolsel ontstaat.