Vitamine K voedingstabel

 

De volgende tabel geeft een overzicht van het gehalte aan vitamine K in verschillende voedingsmiddellen. Dit kan erg varieren naargelang de omstandigheden waarin deze voedingsmiddelen worden gekweekt en verwerkt. Er is ook een duidelijke geografische invloed. De gegeven waarden moeten dan ook worden bekeken als een richtwaarde.

Het zijn met name de groene groenten en de koolachtigen die het hoogste gehalte aan vitamine K bevatten.

 

omschrijving voedingsmiddel phylloquinone (vitamine K) gehalte in microgram/100g voedingsmiddel
 

Zuivelproducten

zuivelproducten
Melk
  3.5% vet      0.3
  2.0% vet      0.2
  afgeroomde melk      0.02
  3.5% vet, poeder      2
  3.5% vet, gecondenseerd      1
  chocolademelk, 2% vet      0.3
  gecondenseerde melk      0.4
  soya melk      4
     
Yoghourt
  10% vet      0.8
  "light", naturel smaak      0.3
  "light", fruitsmaak      2
  yoghourt ijs, fruitsmaak      0.7
     
Kaas
  Brie      2
  Cheddar      4
  Cottage cheese      0.4
  roomkaas      3
  Danish Blue      4
  Roquefort      5
  Zwitserse kaas      3
     
Room
  slagroom      6
  zure room      1
  room      1
     

Eieren

eieren
  gekookt      0.3
  gebakken      7
  roerbakken    12
  eiwit      0
  eidooier      0.9
     

Vlees, gevogelte, vis 

vlees,gevogelte en vis
spek (gebakken)        0.05
rund        1
  rundsvlees (gebakken)      1
  kalfscotelet (gebakken)      7
salami        1
kip    
  borstfilets (gebakken)      0
  gebraden      4.5
frankfurter worst (gekookt)      2
ham        0
lamscotelet        5
lever    
  rundslever (rauw)      9
  rundslever (gebakken)      3
  lamslever (rauw)      7
varken    
  rauw      0.03
  gebraden      0
  varkenslapje (gebakken)      3
  worsten (gebakken)      2
kalkoenborst        0.01
kabeljauw        0.01
fish sticks        7
makreel        5
oester        0.6
zalm        0.3
sardienen        0.09
garnalen        0.03
inktvis        0.02
tonijn        0.2
     

Noten

noten
pindanoten        0.3
pecanoten      10
sesamzaadjes        8
     

Graanproducten

 graanproducten
gerst (droog)        4
brood    
  wit      2
  rogge      3
  bruin      3
cornflakes        0.04
rice crispies        0.08
weetabix        2
crackers      13
noedels        0.09
macaroni (gekookt)      0.05
muffin    
  Engelse      0.3
  blauwe bessen    25
havermout        3
pannenkoeken (gebakken, bereid uit pakje)      7
spaghetti (droog)      0.2
tortilla meel        3
graan meel         0.8
     

Fruit 

 fruitmand
appel    
  met schil      4
  zonder schil      0.7
  sap      0.01
  saus      0.6
     
abrikoos        3
avocado      14
banaan        0.2
blauwe bessen        6
kersen        2
dadels        6
vijgen        3
druiven    
  groen      8
  blauw      5
  sap      0.3
grapefruit        0.02
kiwi (gepeld)      25
citroen (gepeld)        0.2
mango (gepeld)        0.5
nectarine        3
sinaasappel    
  geschild      0.05
  sap      0.04
perzik (blik)        2
peer    
  rauw, met schil      6
  in blik      0.4
ananas    
  rauw of in blik      0.2
  sap      0.5
pruimen    
  rood/blauw      8
  groen    15
  gedroogd      1
pompoen      16
rozijnen        3
aarbeien        2
watermeloen        0.3
meloen        0.4
     

Groenten 

 groenten
artichok      14
asperges    
  rauw    40
  gekookt    80
bonen    
  groen, rauw    50
  groen, bevrozen    30
  groen, gekookt    16
broccoli    
  rauw 205
  bevrozen 146
  gekookt 192
spruiten    
  rauw 161
  gekookt 289
kool    
  gekookt 289
  groen, rauw 487
  rood, rauw    30
  wit, rauw    80
wortelen    
  rauw      6
  gekookt    16
bloemkool    
  rauw      5
  gekookt    15
selder      18
bieslook   190
maiskolf        0.3
komkommer    
  rauw, met schil    22
  rauw, geschild      2
aubergine    
  rauw      3
  gekookt      3
andijvie   231
knoflook        0.1
prei      14
sla    
  donkergroen 850
  ijsbergsla en lichtgroene soorten 123
  rood 210
paddestoelen        0.02
okra      40
ui        0.4
raap        0.1
erwten    
  rauw    36
  gekookt    34
pepers    
  groen    13
  rood      2
aardappel    
  rauw, zonder schil      0.6
  gebakken, met schil      3
  gebakken, zonder schil      0.2
  gekookt, zonder schil      0.3
  frittes      6
  puree      5
radijs        0.3
rabarber        4
zuurkool      19
spinazie    
  rauw 383
  gekookt 360
tomaten    
  rood, rauw      6
  sap      2
  saus      3
  gekookt      2
waterkers   315
knolraap    
  wit, rauw      0.5
  groen, rauw 251
     

Olie & dressing 

 olie-dressing1
amandelolie        7
boter        7
kokosnootolie        0.4
margarine      51
mayonnaise      63
olijfolie      55
palmolie        8
pindanoot olie        1
salad dressing    
  normaal 123
  "light"    11
sesamolie      10
soya olie   193
zonnebloemolie        8
walnootolie      15
     

Dranken 

 dranken1
bier        0
cola        0
koffie        0
fruitdrank        0.02
gemberbier        0.02
martini        0
sake        0
thee    
  groene bladeren, gedroogd 964
  zwarte bladeren, gedroogd 342
  zwarte bladeren, brouwsel      0.05
water        0
whiskey        0
wijn        0